Skip to main content

DRINGEND : Miljoenen kinderen met armoede bedreigd!

Volgens de laatste cijfers leefden 583 miljoen kinderen in armoede.

Volgens de prognoses van UNICEF en Save the Children zal dit cijfer waarschijnlijk stijgen tot 672-692 miljoen kinderen tegen eind 2020. Dit betekent een toename van 90 tot 117 miljoen kinderen, of een toename van meer dan 15 procent van het aantal arme kinderen in de wereld.

De coronaviruspandemie veroorzaakt een ongekende sociale en economische crisis, en terwijl ieder van ons de gevolgen in ons dagelijks leven voelt, zijn kinderen over de hele wereld waarschijnlijk de grootste slachtoffers.  De omvang en de ernst van de financiële problemen dreigt jaren van vooruitgang bij het terugdringen van kinderarmoede terug te draaien. 

Door het onmiddellijke verlies van inkomsten zijn gezinnen minder in staat om de basisvoorzieningen, waaronder voedsel en water, te betalen, hebben ze minder kans om toegang te krijgen tot gezondheidszorg of onderwijs en lopen ze meer risico op kinderhuwelijken, geweld, uitbuiting en mishandeling.  Kinderen zijn zeer kwetsbaar voor zelfs korte periodes van honger en ondervoeding die hen hun hele leven kunnen treffen.

Door de beperkte toegang van de armste gezinnen tot sociale diensten of steunmaatregelen, is het voor hen moeilijker om de nodige social distancing-regels te volgen, waardoor het risico op infectie nog verergert.

Het is belangrijker dan ooit dat we zoveel mogelijk kinderen in onze Werelddorpen kunnen opnemen, zodat ze toegang hebben tot kwaliteitsonderwijs, evenwichtige voeding en gezondheidszorg.

Onze Werelddorpen in Mexico hebben afgelopen september 1.200 nieuwe, bijkomende kinderen verwelkomd.  We zijn van plan om vanaf januari 2021 nieuwe leerlingen te verwelkomen in onze Werelddorpen in Guatemala, Honduras, Brazilië en Tanzania.

Het is niet eenvoudig om onze Werelddorpen zo te reorganiseren dat we nieuwe leerlingen kunnen verwelkomen tijdens deze coronacrisis. In de Werelddorpen leven de kinderen op internaat en door strikte maatregelen zijn alle kinderen tot nu toe gezond gebleven. Maar het toelaten van één ziektegeval kan dramatische gevolgen hebben. Toch moeten we, gezien de vreselijke dreiging van een mogelijke hongersnood in de nabije toekomst, proberen onze missie kost wat kost te verwezenlijken: de armoede en honger duurzaam bestrijden door middel van onderwijs.

Elk kind dat in onze Werelddorpen naar school gaat, krijgt inderdaad een algemene middelbare schoolopleiding en een beroepsopleiding die is aangepast aan de regionale economische behoeften. Om optimale leeromstandigheden te garanderen, garandeert Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen elk van deze kinderen: veilig onderdak in onze Werelddorpen, drie evenwichtige maaltijden per dag, toegang tot gezondheidszorg en alle dagelijkse benodigdheden (kleding, schoenen, zeep, shampoo, enz.). De gezinnen van de kinderen hoeven niets te betalen.

coronacrisis, wereldorpen chalco mexico kinderen