Skip to main content

Een paar schoenen voor een nieuwe start in het leven!

Wereldwijd hebben meer dan 500 miljoen kinderen, jongeren en volwassenen geen schoenen. Zij lopen op blote voeten of versleten slippers. Het gebrek aan voetbescherming is een gezondheidsrisico dat deze mensen verhindert om naar school te gaan of te gaan werken.  Om dit probleem onder de aandacht te brengen wordt ieder jaar op 15 maart Wereld Schoenendag  gevierd.

Er zijn zoveel dingen die velen van ons als vanzelfsprekend beschouwen zoals een lamp die aangaat of water uit de kraan. Toch leven wereldwijd miljoenen mensen zonder elektriciteit en stromend water. Zonder toegang tot betaalbare gezondheidszorg. Maar ook schoenen behoren tot die categorie dagelijkse vanzelfsprekendheden.

Stelt u zich eens voor dat u geen schoenen zou hebben en op blote voeten de straat op zou moeten. Hoeveel kleine, scherpe steentjes en stukjes glas zouden op een korte wandeling naar de winkel of naar het werk in uw voeten prikken of blijven steken? 

Om over het gevaar van infecties nog maar niet te spreken. Miljoenen bacteriën die de grond bedekken, kunnen dan zomaar het kleinste wondje of sneetje binnendringen.

Toch kunnen 500 miljoen mensen, kinderen, tieners en volwassenen, over de hele wereld zich geen schoenen veroorloven.

De meeste kinderen die naar school gaan in onze Werelddorpen hebben nog nooit “echte” schoenen ge-dragen.  Soms hadden ze een paar oude sloffen die bij elkaar werden gehouden met plakband, maar nooit een paar “schoenen” dat die naam waard is.

Als ze 12 jaar oud zijn komen ze op blote, kapotte voeten naar onze Werelddorpen in de hoop hun vroegere leven in bittere armoede achter zich te kunnen laten. Voor deze nieuwe start in hun leven, zijn een paar schoenen een absolute noodzaak.

Allereerst is het een kwestie van hygiëne. In onze Werelddorpen wonen en studeren duizenden kinderen. Het is ondenkbaar dat zoveel kinderen samen rondlopen zonder schoenen. 

Het gaat ook om hun gezondheid.  Ze moeten zich goed kunnen ontwikkelen en kunnen sporten. Daarom is het belangrijk dat ze geschikte schoenen dragen.  

En tenslotte symboliseren deze schoenen de nieuwe start van hun leven. Hoe zou je je op blote voeten kun-nen voorbereiden op een goede baan?
Dit jaar komen 5.000 nieuwe leerlingen naar onze Werelddorpen …