Skip to main content

Geef een kind zijn/haar eerste Kerstfeest!

Kerstmis is een tijd van liefde en geluk. Toch zullen veel kinderen over de hele wereld deze momenten van vreugde en samen feest vieren nooit kunnen meemaken. De kinderen die in onze Werelddorpen naar school gaan, zijn kinderen die zijn opgegroeid in extreme armoede en nooit Kerstmis hebben kunnen vieren.  Gewoon omdat ze te arm zijn.

Deze kinderen woonden in sloppenwijken of op vuilnisbelten en sliepen op de grond. En toch hadden ze de moed en de vastberadenheid om naar school te gaan en gingen niet op straat zwerven. Vaak moesten ze uren lopen naar school, meestal op een lege maag. Maar ze werden gedreven door een diep verlangen om hun leven van armoede achter zich te laten.

Vandaag wordt hun vastberadenheid beloond omdat ze een plaatsje hebben gekregen in een van onze Werelddorpen.

Dit is het begin van een nieuw leven voor deze kinderen.

Maar zoals kansarme kinderen vaak doen onderschatten ze zichzelf enorm. Ondanks hun moed en vastberadenheid om op school te blijven, zien ze zichzelf als het « uitschot van de aarde ». Ze hebben wel de onwrikbare wil om hun leven te veranderen, om te studeren, zodat hun leven in armoede een vage herinnering wordt. En toch blijven zij gebukt gaan onder de mening van de maatschappij dat ze het niet zullen redden en dat ze hun hele leven arm zullen blijven.

Om te slagen op school en succes te hebben in het leven is het echter essentieel om te geloven in jezelf en je eigen kunnen. En daarom moet je geliefd en aangemoedigd worden. Je moet af en toe horen: "Ik geloof in jou. Je bent de moeite waard".

Daarom hoop ik dat u een Kerstman wilt worden voor onze kinderen.

In onze Werelddorpen is het een traditie om elk kind een eenvoudig kerstpakje te geven met daarin drie dingen:

  1. iets om te dragen, zoals een hemd of een trui;
  2. iets voor hun vrije tijd, zoals een boek of tekenmateriaal;
  3. iets om te eten, zoals fruit of chocolade.

Kerst vieren in onze Werelddorpen betekent zovéél voor onze kinderen. Ze hebben de behoefte om zich een dag lang speciaal te voelen. Voelen dat iemand gelooft in hun succes en hen van ganser harte steunt...

Kerstmis is een buitengewone tijd om de emotionele wonden van deze door extreme armoede getroffen kinderen te helen.

Kerst vieren in onze Werelddorpen

Om het kerstfeest te organiseren denken de Zusters van Maria na over de behoeften van elk kind afzonderlijk. Vervolgens zoeken zij een geschenk dat aan die behoefte voldoet. Het kan iets nuttigs zijn zoals nieuwe schoenen, een rugzak, of wat kleding. Of juist iets waarmee het kind zijn of haar talenten verder kan ontwikkelen zoals tekenmateriaal, een voetbal of een boek.

Zoals een moeder zou doen, bekijken de zusters zorgvuldig welk geschenk geschikt is voor de kinderen voor wie zij zorgen. Met veel liefde en zorg verpakken zij ieder geschenk in een mooie geschenkverpakking zodra de kinderen in bed liggen.

Om het kerstfeest te organiseren denken de Zusters van Maria na over de behoeften van elk kind afzonderlijk.