Skip to main content
OUD-LEERLINGEN, BEROEPSVORMING, HULPVERPLEEGSTER, ZORGKUNDIGEN

COVID-19 : Onze oud-leerlingen redden mensenlevens in Brazilië!

Ons Meisjesdorp in Brazilië vangt kinderen op uit de armste streken van Brazilië. Dit Werelddorp, dat in 2003 werd geopend, biedt meisjes die in extreme armoede leven de mogelijkheid om naar school te gaan, om gehuisvest en verzorgd te worden, om evenwichtige maaltijden te krijgen... en een beroep te leren zodat ze later aan de armoede kunnen ontsnappen.

De laatste jaren wordt ook een opleiding tot hulpverpleegster aangeboden. 59 meisjes die besloten hebben hun leven te wijden aan de zorg voor hun medemens, volgen momenteel deze opleiding.

In de klas bestuderen ze het hele scala aan medische zorg: eerste hulp, chirurgische zorg, spoedhulp, pediatrische zorg...

Vervolgens brengen ze met de steun van leerkrachten en verpleegkundigen hun kennis in praktijk in een lokaal in het Meisjesdorp dat een medisch centrum simuleert. Ze houden ook workshops op middelbare scholen om jongeren bewust te maken van de basisconcepten rond gezondheidszorg en persoonlijke hygiëne.

formation professionnelle, aide soignante, brésil, covid19

In hun laatste jaar volgen de leerlingen stage op het terrein: ze assisteren artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis of oefenen zich in medische beeldvorming.

Zr. Teresinha, Overste van het Meisjesdorp Brasilia, zegt: "De meisjes die in deze richting afstuderen vinden snel werk. Ze brengen wat ze hebben geleerd met volharding en behendigheid in de praktijk. Ze staan vooral bekend om hun stiptheid en eerlijkheid.”

Tot nu toe hebben 228 meisjes deze opleiding afgerond. De meeste van hen werken als ziekenhuismedewerksters. Sommigen zijn zelfs verpleegsters geworden! Een droom die voor hen onmogelijk zou zijn geweest zonder de projecten van de Zusters van Maria. Vandaag de dag geven alle afgestudeerden het beste van zichzelf, elke dag, om hun medemens te redden.

formation professionnelle, aide soignante, brésil, covid19

Brazilië is zwaar getroffen door de coronaviruscrisis en de afgestudeerden van ons Meisjesdorp staan in de frontlinie om de zieken te helpen.  Lees hun getuigenis over de zorg voor Coronaviruspatiënten.

formation professionnelle, aide soignante, brésil, covid19

Karoene is hulpverpleegster in een veldhospitaal dat speciaal is gebouwd voor de verzorging van Covid-19 patiënten.

"Ik ben erg dankbaar voor wat ik heb geleerd tijdens mijn opleiding in de school van Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen: ik heb niet alleen geleerd om hulpverpleegster te zijn, maar ook hoe ik een goed mens kan zijn. Niet alleen om de ziekte te verzorgen, maar ook om voor de zieken te zorgen. Ik weet dat ik risico's neem in mijn werk vanwege het coronavirus, maar het is mijn plicht als verzorger om levens te redden."

 

formation professionnelle, aide soignante, brésil, covid19

 

Daiane is 23 jaar. Haar vader werkt op het land en komt uit een zeer arm gezin in Brazilië.

"Dankzij Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen kon ik naar school gaan en de vorming van hulpverpleegster volgen. Als ik dit werk vandaag kan doen, dan is dat dankzij de donateurs die mij hebben geholpen. Nu kan ik mijn familie helpen en voor zieke mensen zorgen. Ik ben zelfs in opleiding tot verpleegster! Mijn collega’s en ik werken elke dag hard om mensen in nood te verzorgen, vooral sinds het begin van de pandemie. We mobiliseren ons ook om mensen bewust te maken van het gevaar van het virus. "