Skip to main content

Een nieuw opleidingscentrum en kinderdagverblijf voor Tanzania

Dit jaar gaan de Zusters van Maria, samen met Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen en andere internationale partners, van start met de oprichting van een opleidingscentrum voor jonge vrouwen en een kinderdagverblijf in Tanzania.

In de zomer van 2021 werd de bouw gestart van een nieuw multifunctioneel centrum van drie verdiepingen voor jonge, werkloze en ongeschoolde vrouwen uit de armste wijken van Dar es Salaam.

Terwijl de jonge vrouwen er zullen worden opgeleid tot naaister of kok, zullen hun kinderen worden opgevangen in een kinderdagverblijf dat verbonden is aan het opleidingscentrum.

Beantwoorden aan een dringende behoefte in Tanzania

Dit nieuwe project zal beantwoorden aan de essentiële behoefte aan kwalitatieve beroepsopleidingen. Miljoenen Tanzaniaanse jongeren krijgen immers geen middelbaar onderwijs of een beroepsopleiding.

Volgens UNICEF gingen in 2018 ongeveer 2 miljoen Tanzaniaanse kinderen tussen 7 en 13 jaar en 1,5 miljoen tussen 14 en 17 jaar niet naar school. Door de COVID-19-pandemie hebben nu nog meer kinderen geen toegang tot onderwijs. Vele jongeren willen wel een beroepsopleiding, maar kunnen die niet krijgen. Bovendien zijn er slechts drie technische hogescholen in Tanzania. Geen enkele ligt in een grote stad zoals Dar es Salaam.

Vooral meisjes krijgen moeilijk toegang tot onderwijs, gewoon door hun geslacht. Bijna twee op de vijf meisjes trouwen voor hun 18de en duizenden tienermeisjes stoppen met school omdat ze zwanger zijn. Het regeringsbeleid is bovendien discriminerend voor meisjes: scholen zijn verplicht om zwangere of getrouwde meisjes van school te sturen, en beroven hen zo van onderwijs.

Wat biedt het centrum?

De jonge vrouwen krijgen een erkende opleiding in naaien en koken. Aan het eind van de zes maanden durende cursus wordt een certificaat uitgereikt. De vaardigheden die ze hebben verworven, zal hen in staat stellen om zelf een eigen bedrijfje op te richten waarmee zij een loon kunnen verdienen dat hen en hun gezin voorgoed uit de armoede zal helpen. Tegelijkertijd kunnen ze dan ook voor hun kinderen zorgen.

De kinderopvang zal beschikbaar zijn voor peuters en kleuters tussen drie en zes jaar oud. In de voormiddag voorziet de opvang een hele reeks activiteiten om te kinderen te stimuleren. In de namiddag kunnen ze er spelen en slapen. Ze zullen er ook drie gezonde maaltijden per dag krijgen en extra melk om ondervoeding tegen te gaan.

Er zal een groene ruimte aangelegd worden waar de vrouwen kunnen leren hoe ze groenten moeten zaaien. De vrouwen zullen ook gebruik kunnen maken van medische voorzieningen en een eetzaal waar ze gratis maaltijden zullen krijgen.

Het centrum zal worden bemand door vijf leerkrachten, twee opleidingsinstructeurs, vier koks, ondersteunend personeel, een bewaker, zes zusters, een verpleegster en een vrijwillige arts. De opleidingsfaciliteiten zullen beschikbaar zijn voor ongeveer 80 vrouwen en ongeveer 120 kleuters zullen in het kinderdagverblijf terecht kunnen.

3D-beeld beroepsopleidingscentrum

3D-beeld van nieuw beroepsopleidingscentrum in Tanzania (vanuit de lucht)

3D-beeld beroepsopleidingscentrum

3D-beeld van nieuw beroepsopleidingscentrum in Tanzania (voorkant)

Pilootproject

Het project volgt op een succesvol pilootproject dat plaatsvond op de nieuwe middelbare meisjesschool in Dar es Salaam. Eind 2018 werd er een klein naaiatelier opgezet voor maximum 20 jonge ongeschoolde vrouwen. Dat pilootproject heeft een grote impact gehad. De jonge vrouwen hebben praktische vaardigheden verworven waarmee ze een eigen bedrijfje konden oprichten en zo hun gezin konden onderhouden. Op dit moment zijn er echter slechts 20 plaatsen beschikbaar, terwijl er meer vrouwen zijn die hopen op een plekje in het centrum. Het is niet mogelijk om dit pilootproject uit te breiden zonder eigen faciliteiten.

Enkele vrouwen uit het pilootproject

De 20 vrouwen die deelnamen aan het pilootproject 

Maak kennis met Casta, die een naaiopleiding genoot via het pilootproject

“Mijn naam is Casta. Ik heb drie maanden gestudeerd aan het opleidingscentrum van de Zusters van Maria, van november 2018 tot februari 2019. Ik ging erheen zonder enige kennis van naaien, maar nu ben ik zeer bedreven in het snijden van stoffen om rokken, jurken en andere kledingstukken te maken. Nadat ik de training had afgerond, hielpen de zusters ons om geld bij elkaar te krijgen om een naaimachine te kopen. Dankzij die naaimachine kan ik nu kleding op maat naaien voor klanten uit de buurt. Soms geven de zusters mij ook uniformen om te naaien. Nu kan ik mezelf, mijn broers en zussen en mijn gezin onderhouden.”

“De Zusters van Maria hier in Tanzania helpen veel arme meisjes zoals ik om in hun levensonderhoud te voorzien, van thuis uit. Vroeger deed ik niets en was ik afhankelijk van anderen voor eten en om in mijn behoeften te voorzien, maar nu kan ik zelf anderen een beetje helpen. Door onze naaiopleiding gaven de zusters ons een kans. Ik wil de zusters bedanken voor de liefde die ze ons vanaf het begin van onze opleiding hebben gegeven. We zijn hun erg dankbaar omdat ze ons hebben geleerd van anderen te houden en hen te helpen in hun noden.

Casta naait kleren

Casta naait nu kleren voor haar lokale gemeenschap in Dar Es Salaam

Tags