Skip to main content
Een kind wordt op de rug gedragen door zijn moeder

Dessertenverkoop ten voordele van extreem arme meisjes in Guatemala

In het voorjaar van 2022 lanceert Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen de inzamelingsactie ZOET. Leerlingen uit verschillende Belgische lagere en middelbare scholen zullen dan gebakjes maken en verkopen ten voordele van de extreem arme meisjes uit ons Werelddorp in Guatemala. In het land heerst er immers een nijpend voedseltekort. Bijna de helft van alle Guatemalteekse kinderen onder de vijf jaar is chronisch ondervoed.

De voedselcrisis kent verschillende oorzaken, zoals conflict of ongelijkheid. Ook de coronapandemie zorgde ervoor dat gezinnen de afgelopen twee jaar moeilijk gezond en gevarieerd voedsel konden kopen. De gezondheidscrisis heeft immers geleid tot een inkomensverlies en prijsstijgingen.

De klimaatverandering is tevens een grote factor bij de voedselcrisis. Zo werden 9,2 miljoen mensen (waarvan 3,5 miljoen kinderen) in Centraal-Amerika eind 2020 getroffen door de orkanen Eta en Iota. Duizenden mensen raakten hun huis en bestaansmiddelen kwijt. 5,2 miljoen mensen in El Salvador, Guatemala en Honduras hadden echter nog vóór COVID-19 nood aan humanitaire hulp vanwege geweld, migratiestromen, voedselonzekerheid, ontheming en armoede.

Verschillende landen in Centraal-Amerika worden daarnaast ook geteisterd door steeds langere periodes van droogtes, zoals Guatemala. Voedselprijzen schieten nog maar eens de hoogte in, terwijl die al drastisch waren gestegen door de coronapandemie. Steeds minder basisvoedsel zoals rijst en bonen is beschikbaar in de winkels en op de markten.

 

Help mee desserts bakken ten voordele van extreem arme meisjes in Guatemala

Onze leerlingen komen uit landbouwfamilies die afhankelijk zijn van hun oogst om te overleven. Wanneer de kinderen aankomen in onze Werelddorpen, zijn ze ernstig ondervoed. In onze scholen krijgen ze evenwichtige voeding en medische zorg zodat ze snel kunnen herstellen. Momenteel vangen we 927 leerlingen op die drie maaltijden per dag krijgen. Dat zijn 2781 maaltijden per dag of 86211 maaltijden per maand. We hopen dat we in januari 200 kinderen extra kunnen opnemen in ons Meisjesdorp om hen uit (voedsel)armoede te halen.

Daarom lanceren we de inzamelingsactie ZOET. Tijdens dat project willen we leerlingen uit de lagere en middelbare school aansporen om desserts te bakken en die nadien te verkopen ten voordele van de extreem arme meisjes op onze school in Guatemala.

Ben jij ook zoet? Wil jij met je school kinderen uit Guatemala mee helpen naar een betere toekomst? Schrijf je dan nu in via info@werelddorpenvoorkinderen.be!

 

 

Enkele cijfers:

  • In 2020 waren wereldwijd 811 miljoen mensen ondervoed. Dat zijn 161 miljoen meer mensen dan het jaar voordien.
  • Wereldwijd 149,2 miljoen kinderen onder de 5 jaar hadden in 2020 een groeiachterstand, 45,4 miljoen hadden ondergewicht en 38,9 miljoen kinderen hadden overgewicht.