Skip to main content
WorldShoeDay

Een paar schoenen voor een nieuwe start in het leven !

Wereldwijd hebben meer dan 500 miljoen kinderen, jongeren en volwassenen geen schoenen. Zij lopen altijd op blote voeten of versleten slippers. Het gebrek aan voetbescherming is een gezondheidsrisico dat deze mensen verhindert om naar school te gaan of te gaan werken.  Om dit probleem onder de aandacht te brengen wordt ieder jaar op 15 maart Wereld Schoenendag gevierd.

Stelt u zich eens voor dat u geen schoenen zou hebben en op blote voeten de straat op zou moeten. Hoeveel kleine, scherpe steentjes en stukjes glas zouden op een korte wandeling naar de winkel of naar het werk in uw voeten prikken of blijven steken? Om over het gevaar van infecties nog maar niet te spreken. Miljoenen bacteriën die de grond bedekken, kunnen dan zomaar het kleinste wondje of sneetje binnendringen.

De meeste kinderen die naar school gaan in onze Werelddorpen hebben nog nooit “echte” schoenen gedragen.  Soms hadden ze een paar oude sloffen die bij elkaar werden gehouden met plakband, maar nooit een paar “schoenen” dat die naam waard is.

Als ze 12 jaar oud zijn komen ze op blote, kapotte voeten naar onze Werelddorpen.
Voor deze nieuwe start in hun leven, zijn een paar schoenen een absolute noodzaak.

Allereerst is het een kwestie van hygiëne. In onze Werelddorpen wonen en studeren duizenden kinderen. Het is ondenkbaar dat zoveel kinderen samen rondlopen zonder schoenen.
Het gaat ook om hun gezondheid.  Ze moeten zich goed kunnen ontwikkelen en kunnen sporten. Daarom is het belangrijk dat ze geschikte schoenen dragen. 

En tenslotte symboliseren deze schoenen de nieuwe start van hun leven.   Dit jaar komen 2.698 nieuwe leerlingen naar onze Werelddorpen.
En onze leerlingen groeien… 

Na jaren van ondervoeding krijgen deze kinderen nu drie evenwichtige maaltijden per dag.  Met vreugde en verbazing zien we ze opgroeien en zich herstellen. Maar hun voeten groeien mee en dan hebben ze nieuwe schoenen nodig.  Sommigen doen een jaar met een paar schoenen, anderen niet eens.

In onze Werelddorpen krijgen de kinderen bij aankomst drie paar schoenen: één paar ‘nette’ schoenen voor bij hun schooluniform, één paar om te sporten en één paar om te dragen in hun vrije tijd. Juist om gezondheidsredenen is het belangrijk om verschillende paren schoenen te dragen. Tijdens verschillende activiteiten zoals lopen of sporten gebruiken we ons lichaam anders en hebben onze voeten andere ondersteuning nodig.