Skip to main content

Noodtoestand in de Filipijnen: orkaan Rai/Odette laat grote ravage achter

Vorige week raasde tyfoon Rai (ook wel Odette genoemd) over de eilanden van de Filipijnen. Met windsnelheden van 195 kilometer per uur, en uitschieters van 270 kilometer per uur, was dit een van de zwaarste orkanen die de Filipijnen over de laatste jaren meemaakten.

Ook de Werelddorpen Minglanilla en Talisay liggen in het getroffen gebied. Zuster Eva van het Jongensdorp in Minglanilla vertelt over de verschrikkingen van de orkaan: “Hoe goed we ons ook hadden voorbereid op de komst van tyfoon Odette, het was een hele heftige nacht. De stroom was uitgevallen en niemand van ons kon slapen. De jongens hebben we naar de gangen en klaslokalen gebracht om te voorkomen dat ze nat zouden worden van de regen of werden meegesleurd door de wind. We zijn de hele nacht bij de kinderen gebleven.

Verwoestingen

Inmiddels is orkaan Rai in afgezwakte vorm verder getrokken en wordt duidelijk dat de verwoestingen gigantisch zijn. Mensen zijn alles verloren en moeten hun huis en leven weer opbouwen. Ziekenhuizen en scholen zijn totaal weggevaagd.

Ook de schade aan de gebouwen in onze twee Werelddorpen in Talisay en Miglanilla is enorm. Zuster Eva weer: “Overal is schade: plafonds en muren zijn ingestort, daken zijn weggewaaid, overal ligt glas en de begane grond staat onder water. De stroom is uitgevallen. We kunnen niet communiceren omdat ook de internetverbinding is weggevallen.”

Tekorten

In de getroffen gebieden ontstaan grote tekorten. Slechts enkele winkels zijn open. En er is een groot tekort aan drinkwater en voedsel. Mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en zitten nu zonder eten of drinken in de hitte. Een tropische storm gaat immers gepaard met warm weer.

 Veerkracht

Op wat lichte verwondingen door rondvliegend puin na, zijn de zusters en kinderen in de Werelddorpen allemaal veilig. Zuster Eva: “Overal is schade maar toch zijn we dankbaar omdat iedereen veilig is en niet ziek is geworden. De jongens doen erg hun best. Ze hebben allemaal geholpen en helpen nu met het schoonmaken en puin ruimen.” Hoe dapper ze ook zijn, de kinderen zijn met hun gedachten ergens anders: bij hun familie die elders in het getroffen gebied woont en van wie ze nog niets hebben gehoord.

Dringend hulp nodig

Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen en de Zusters van Maria hebben voorzien in de eerste behoeften, maar nu is dringend extra hulp nodig. Dit is de 15e grote storm die de Filipijnen treft maar veruit de zwaarste in de laatste jaren. Door de coronapandemie heeft de straatarme bevolking van de Filipijnen het al erg moeilijk en een ramp als deze verergert hun situatie nog meer.

Geef nu! Uw hulp is dringend nodig!

 

Typhoon Odette