Skip to main content

Waterput voor Meisjesdorp Guatemala

In het najaar van 2021 werden de werken aangevat voor een waterput in ons Meisjesdorp in Guatemala. Het land heeft namelijk door de klimaatverandering te kampen met een groot watertekort tijdens het droogseizoen.

De meeste van onze Werelddorpen zijn niet aangesloten op een openbare watervoorziening, omdat ze buiten de grote steden liggen. Ons Meisjesdorp in Guatemala ligt in de hoofdstad en kan dus wel gebruik maken van de openbare waterleiding. Door de klimaatverandering heeft het land echter tijdens het droogseizoen een groot watertekort. Soms ook tijdens het regenseizoen.

Tijdens het droogseizoen wordt iedere week drie ton water in ons Meisjesdorp geleverd. Dit jaar zijn de watertekorten groter dan voordien en moest er al in januari water worden aangevoerd. In andere jaren was dat pas in maart. Dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs konden we investeren in een waterput om de toegang tot water te kunnen waarborgen voor elke leerling.

Een waterput wordt geboord

1 op de 4 geen toegang tot schoon drinkwater

Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef blijkt dat ongeveer 1 op de 4 mensen in 2020 geen toegang had tot schoon drinkwater. Bovendien beschikte bijna de helft van de wereldbevolking niet over veilige sanitaire voorzieningen. 8 op de 10 mensen die niet over basiswatervoorzieningen beschikken, wonen daarbij op het platteland. In ons Meisjesdorp groeide 30% van onze leerlingen op in afgelegen gebieden zonder openbare wateraansluitingen of rioleringssystemen.

Water essentieel voor ontwikkeling kind

De WHO en Unicef waarschuwen dat in 2030 nog altijd miljarden mensen geen toegang zullen hebben tot schoon drinkwater en veilige sanitaire voorzieningen als de inspanningen niet worden opgevoerd. De toegang tot veilig en schoon drinkwater in onze Werelddorpen is echter een basisbehoefte en is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Hun academische, professionele en sociale succes hangt ervan af.

Waterput dankzij donateurs

Na een grondig onderzoek in januari 2021 bleek dat er grondwater aanwezig was op het terrein van het Meisjesdorp. Het werd duidelijk dat het probleem van watertekort kon worden opgelost door een waterput te boren.

Daarom deden we in mei 2021 een oproep om financiële hulp bij onze Belgische donateurs. Zij beantwoordden onze oproep positief. Ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk droegen financieel bij aan dit project.

De werkzaamheden vingen aan op 29 oktober 2021 en zullen eindigen in januari 2022.

Meer info over dit project vindt u hier.

Water well