Skip to main content

SOLIDARITEIT TIJDENS DE WARMSTE WEEK 2020

In het kader van de solidariteitsactie DE WARMSTE WEEK hebben 4 scholen, verschillende centra van Buurtwerking in Leuven en enkele gezinnen zich gemobiliseerd om 60 kg zeep te maken die we naar ons Meisjesdorp Talisay op de Filippijnen konden sturen.

Sinds het begin van de wereldwijde coronacrisis zijn onze leerlingen in lockdown in onze Werelddorpen. Ze zijn daar immers veiliger dan in de sloppenwijken waar ze vandaan komen...

In juli 2020 kregen we een oproep om hulp van ons Meisjesdorp in Talisay, in de Filippijnen, waar meer dan 3.600 leerlingen verblijven en studeren. De coronacrisis veroorzaakte een tekort aan zeep op het eiland Cebu. Toch hebben wij nooit zoveel zeep nodig gehad als tijdens deze coronacrisis. Kunt u zich duizenden meisjes voorstellen zonder zeep? De zeep in het Werelddorp werd gerantsoeneerd en een zoektocht naar zeep werd prompt ingezet.

In België lanceerde Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen een oproep via De Warmste Week, om zeep te maken voor onze leerlingen in Cebu en ons te helpen deze zeep ook in de Filippijnen te krijgen.

Ondanks de moeilijkheden ten gevolge de geldende coronamaatregelen in België, beantwoordden verschillende scholen, jeugdgroepen en families onze oproep en uiteindelijk werd 60 kg zeepjes naar Talisay gestuurd.

MNM was aanwezig in de school De Kolibrie van Temse toen hun leerlingen van het lager en kleuteronderwijs op 8 oktober 2020 als eerste zeepjes maakten voor onze kinderen in de Filippijnen. Tussen 16 u en 18 u konden heel wat mensen meekijken tijdens de avondspits van Gillis & Govaerts, hoe Laura met de kinderen zeep maakte en interviews afnam terwijl DJ Sander vanuit de studio voor commentaar en muziek zorgde.

De Kolibrie school De Trampoline School

Andere scholen volgden dit voorbeeld op, zoals Stamina School en KTA in Brugge, de Kleuterschool De Trampoline in Deurne en verschillende Buurtcentra in en rond Leuven. Enkele families hebben zich ook speciaal voor het project ingezet en maakten thuis veel kilo’s zeepjes.

Het bedrijf Van Marcke financierde het vervoer naar Cebu en NCS en DHL zorgden voor internationaal vervoer en levering ter plaatse.

Onze leerlingen waren enorm dankbaar voor deze solidaire acties. Zij maakten filmpjes met liedjes en muziek om de verschillende scholen en families te danken. Hier enkele voorbeelden: https://youtu.be/UofRFaz9GaQ en  https://youtu.be/ulH-_Wz3ce4

U vindt deze allemaal op de YouTube Channel van Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen.

Toen de dozen uiteindelijk werden opengemaakt en de Filippijnse kinderen alle zeepjes konden ontdekken, was er een echte explosie van enthousiasme en blijdschap. Een reeks foto’s en een filmpje spreken meer dan woorden het kunnen: https://youtu.be/AZpltOaFc68

arrival soap in Talisay

arrival soap in Talisay