Van straatkind naar businessman!
Jang Don Bosco is geboren in december 1964, 11 jaar na het einde van de Koreaanse oorlog. Zijn vader hertrouwde toen hij 6 jaar oud was. Wanneer zijn vader niet thuis was, werd Jang door zijn stiefmoeder mishandeld en kreeg hij bovendien niets te eten. Uiteindelijk werd hij achtergelaten in de binnenstad van Seoul, op 7-jarige leeftijd, en leefde zo als wees op straat.
Jang was niet de enige jongen die in die periode zonder ouders op straat leefde. De Koreaanse oorlog heeft veel steden en families verwoest. Kinderen slenterden samen door de straten om kauwgom en kranten te verkopen. Veel Koreanen waren bereid deze kinderen geld te geven, maar jongeren of volwassenen profiteerden van deze situatie om ze ’s avonds alles weg te nemen. Zo hadden ze ’s avonds nog steeds en lege maag en geen plaats om te slapen.
“Ondanks de honger en het onveilige leven op straat, was onze grootste vrees om betrapt te worden door de ‘controledienst voor zwervers’ want dat betekende dat we naar het gemeentelijk kindertehuis zouden worden gebracht. Tehuis klinkt warm en ontvankelijk, maar het was eerder te vergelijken met een concentratiekamp voor kinderen.”
En hij vervolgt: “40 kinderen sliepen op een oppervlakte van slechts 13m². Per 8 kinderen kregen we 2 dekens: een om op de grond te leggen en een om zichzelf mee te bedekken. We deden militaire driloefeningen, kregen een lepel gezouten garnaaleieren per dag en droomden van een kans om te ontsnappen. We zochten naar ongedierte om onze lege magen te kunnen stillen of groeven in de aarde naar grond die er eetbaar uit zag. Kinderen werden er zonder reden doodgeslagen.”
Het was Vader Al, de stichter van de Werelddorpen die Jang Don Bosco uit deze hel kon bevrijden
Hij had een Jongensdorp geopend met een capaciteit van 800 jongens. Hij bood hen onderwijs, een beroepsopleiding, gezonde voeding en een veilige huisvesting. Dit Werelddorp heeft hij gebouwd naast het ‘kindertehuis’ om deze jongens een nieuwe kans te geven. Hij organiseerde een ingangsexamen want hij kon slechts 800 jongens aanvaarden.
De eerste dag in het Jongensdorp kreeg ook Jang Don Bosco, een bad, een gezonde haarsnit en nieuwe kleren. Ze kregen rijst en soep maar kregen van de shock weinig binnen. Beetje bij beetje leerden Jang wennen aan slapen in een eigen bed, broodjes, eieren en melk als ontbijt,…
“Het was een onrealistische realiteit, na een leven als hel, in deze hemelse omgeving te zijn.” getuigt Jang Don Bosco.
Vader Al zei: “Mijn wens voor deze kinderen is dat ze gezond kunnen eten zoals zonen en dochters van een middenklasse gezin, dat ze goed studeren en opgroeien als deel van de samenleving. Het is de wens van een vader voor zijn kinderen.”
Jang Don Bosco studeerde 6 jaar lang in het Jongensdorp. Hij vond een job en genoot ervan voor zichzelf te kunnen zorgen. Hij spaarde geld om te kunnen reizen. Dat was zijn grootste passie.
Hij probeerde een eigen bedrijf op te richten maar verloor alles door de financiële crisis in Korea in 1998.
Hij besloot naar Rome te reizen, waar hij verder ging studeren: Romeinse geschiedenis, kunstgeschiedenis en religieuze geschiedenis. Hij ontwikkelde de eerste Europese toeristische gids in het Koreaans. Na veel en hard werk is hij erin geslaagd deze te promoten.
Hij heeft een bedrijf opgestart dat Eurobiketour heet en toeristische reizen organiseert in Europa voor Koreanen. Hij is meer en meer gaan samenwerken met grote reisagentschappen in Korea om zo zijn tour in Rome, in het Vaticaan te kunnen uitbreiden. Zo heeft hij een kantoor kunnen openen in Korea en zijn bedrijf ontzettend kunnen doen groeien.
Hij is nu zelfs in staat om de Werelddorpen, waar hij zelf heeft kunnen studeren, financieel te steunen en doet dit met veel overgave uit dankbaarheid voor wat hij van Vader Al heeft gekregen. Dit toont aan dat projecten zoals onze Werelddorpen, de armoedecyclus op een duurzame manier kunnen doorbreken.
Als dankbetuiging voor alles wat hij van Vader Al heeft gekregen, financierde Jang Don Bosco een kleine kapel en een standbeeld van Vader Al in het bedevaartsoord van de Maagd der Armen in Banneux bij Luik
De inzegening van het gedenkteken gebeurde op 15 mei 2019 in aanwezigheid van 70 pelgrims uit Zuid-Korea.